ASUS a avut o prezenţă puternică pe piaţa mondială de componente IT în ultimii ani, iar odată cu lansarea „noilor” plăci grafice de la AMD, este firesc faptul că nu au lipsit variantele non-referinţă ale producătorului. Pentru acest review am avut ocazia să testăm ASUS AMD Radeon R9 280X DirectCU II Top.
După cum ştim, generaţiile precedente de plăci high-end care foloseau răcirea DirectCU II se prezentau sub forma unor coloşi ce ocupau trei sloturi şi nu încăpeau în majoritatea carcaselor de dimensiuni medii. Evident, calitatea răcirii era cea mai bună, însă personal aş fi putut numi-o „duşmanul configuraţiilor multi-GPU”, din motive lesne de înţeles. Ei bine, acest lucru s-a schimbat odată cu seriile GTX 700 de la nVidia şi Radeon R9 de la AMD.
Prezentare şi analiză ASUS AMD Radeon R9 280X DirectCU II Top
ASUS AMD Radeon R9 280X iese în evidenţă prin faptul că nu mai este o placă triple-slot, ci dual-slot, aşa cum trebuia de la bun început. Deşi numărul sloturilor ocupate s-a redus cu unul, dimensiunea ventilatoarelor a rămas aceeaşi, acestea diferind doar prin formă. Primul ventilator are un design de-a dreptul special (patentat de ASUS) care permite direcţionarea aerului atât în jos, cât şi spre lateral, având două tipuri de pale şi este situat deasupra procesorului grafic. Al doilea ventilator este unul tradiţional, de aceeaşi dimensiune, care are rolul de a răci VRM-ul şi memoriile. Ambele ventilatoare suflă într-un radiator prin care trec patru heatpipe-uri. În afară de răcire, şi PCB-ul a suferit modificări, folosind un VRM de tip DIGI Plus pentru a permite frecvenţe mai mari şi stabilitate sporită.
În ceea ce priveşte componentele de sub capotă, este vorba despre un GPU Tahiti XT2 (Radeon HD 7970 GHz Edition) cu frecvenţa de 1070 MHz (da, ştiu, rebrand) şi 3GB de memorie GDDR 5 la o frecvenţă de 1600 MHz (6,4 GHz efectiv). Ce-i drept, deşi e rebrand, frecvenţele au crescut simţitor, AMD folosind tactica abordată de către nVidia când a lansat GTX770 – Fair enough…
Alimentarea se face prin intermediul a doi conectori PCI-E, dintre care unul de 6+2 pini şi unul de 6 pini. Acest lucru sugerează faptul că AMD au reuşit să scadă consumul în ciuda frecvenţelor mai mari, ca urmare a ajungerii la deplină maturitate a procesului de fabricaţie pe 28 de nanometri. Pe partea de conectică avem de-a face cu o mufă HDMI, o mufă DisplayPort şi două mufe DVI.
Galerie imagini :