Televizoarele 4K au început să apară şi în magazinele din România, în primul rând din partea celor de la Samsung, însă deocamdată au o utilitate redusă, iar preţurile de comercializare sunt prohibitive.
În prezent, cele mai multe televizoare disponibile pe piaţa din România beneficiază de rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, acestea luând locul mai vechilor unităţi HD.
Aşa cum se întâmplă însă întotdeauna, a apărut deja o nouă tehnologie, sau mai bine zis rezoluţie, care îi va lua locul în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat: 4K.
Rezoluţia nativă 4K este 4096×2160 pixeli, însă în segmentul televizoarelor s-a impus deja o rezoluţie alternativă botezată Ultra HD, care are 3840×2160 pixeli, adică exact de patru ori mai mulţi pixeli decât Full HD.
Teoria sună bine, iar demonstraţiile realizate de producători cu aceste televizoare sunt pe alocuri impresionante, întrucât calitatea imaginilor şi profunzimea culorilor sunt net superioare tehnologiei Full HD. În plus, toate aceste televizoare intră şi în categoria Smart TV, a televizoarelor capabile să se conecteze la internet printr-o reţea wireless.
Totuşi, în practică, situaţia nu este încă la fel de bună: conţinutul 4K este aproape inexistent în România, indiferent că vorbim despre posturi de televiziune care să transmită în acest format sau de filme care pot fi achiziţionate în varianta 4K.
Cu alte cuvinte, este prea devreme pentru ca achiziţia unui televizor 4K să fie justificată din punct de vedere economic, cu excepţia cazului în care ai atât de mulţi bani încât nu ştii ce să faci cu ei.
Asta nu înseamnă însă că nu este bine să tragem cu ochiul la ofertele disponibile în magazinele din România. În acest fel, ne putem face o părere despre fazele incipiente ale pătrunderii televizoarelor 4K în casele noastre şi despre cât de mult costă ele în prezent. Şi, aşa cum vei vedea, nu costă deloc puţin.
Samsung HU407500 – 40” sau 101 cm – 8.000 lei
Unul dintre cele mai ieftine televizoare 4K din România este modelul Samsung cu o diagonală de 40”, echivalentul a aproximativ 101 cm. Pe lângă rezoluţia de 3840×2160 pixeli, televizorul iese în evidenţă şi prin sistemul de sunet cu o putere de 60 W RMS, care beneficiază inclusiv de efecte audio 3D. Evident, există posibilitatea de a conecta televizorul la internet printr-o reţea wireless şi de a naviga astfel pe browser şi prin aplicaţii specifice. Printre altele, produsul beneficiază şi de trei porturi USB 2.0 şi patru porturi HDMI. În plus, există şi tuner digital DVB-T/C/S2.